Kina trajno zabranila meso divljih životinja u borbi protiv KORONA virusa

Kina je zabranila trgovinu i konzumaciju mesa divljih životinja. Naučnici vjeruju da je koronavirus porijeklom sa trgovina mesa divljih životinja.China Bans Wild Animal Meat 'Immediately' to Curb Coronavirus

Kinesko vrhunsko zakonodavno tijelo je najavilo trajnu zabranu prodaje i konzumacije divljih životinja. Kažu da će ta brzopleta odluka pomoći državi u borbi protiv koronavirusa.

To je prema zvaničnoj Xinhua novinarskoj agenciji dojavljenjo u ponedjeljak u kasnim satima. Trajna zabrana zapravo zamjenjuje privremenu zabranu koja je bila uspostavljena u januaru. National People's kongres je donio tu odluku i tvrde da će ilegalna prodaja i konzumacija divljih životinja biti “žestoko kažnjena.” Zbog koronavirusa je do sada podleglo više od 2,800 osoba.

Stručnjaci sumnjaju da taj virus vuče korijene iz prodaje divljih životinja. Vjeruje se da najraniji zabilježeni slučajevi infekcije dolaze sa Huanan pijace morske hrane u gradu Wuhan. Na toj pijaci su se prodavale životinje među kojima su bili šišmiši, zmije i civeti (vrsta divlje mačke). Trgovci koji su legalno prodavali meso divljih životinja su rekli Reuters novinama da svakako planiraju nastaviti prodaju, čim se pijace ponovo otvore.

Među ljudima postoji rastuća briga oko jedenja mesa divljih životinja i briga o skrivenim opasnostima za javno zdravstvo otkako je izbila nova zaraza koronavirus (COVID-19),” izjavio je Zhang Tiewei, zagovornik vrhovnih zakonodavnih afera komisije. Zhang je dodao da je hitna odluka donešena u “kritičnom trenutku suzbijanja i kontrole epidemije.”

Šta nas koronavirus uči o klimatskim promjenama

Zabrana mesa divljači

Nova zabrana se proširuje i na lov, transport i trgovinu mesa divljih životinja. Korištenje životinja za svrhe mimo hrane, za naučno ili medicinsko istraživanje, je podložno strogim pravilima i karanteni.

Naučnici špekuliraju da se koronavirus našao na tržištu putem zaražene osobe, grupi zaraženih životinja ili jednoj zaraženoj životinji. “Prema našim trenutnim podacima i znanju to je vjerovatno tako,” za Science Mag je izjavio Kristian Anderson – evolucionarni biolog na Scripps Research Institutu u San Diegu koji je istraživao koronavirus. Koronavirus i SARS imaju mnoge sličnosti, SARS je respiratorna bolest koju izaziva SARS koronavirus.

Naučnici su ustanovili porijeklo ovog virusa u jednoj vrsti Šišmiša koji nastanjuju provincije Yunan u Kini. Pijace divljači su bile privremeno zabranjene kao odziv na izbijanje virusa u 2002-2003. godini.

Izvor (link)

Preveo: A.O.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

20 + four =