Prehrana bazirana na biljkama može pomoći rješavanju problema COVID-19, tvrdi T. Colin Campbell

‘Prelazak na cjelovitu prehranu baziranu na biljkama trebao bi umanjiti ozbiljnost simptoma bolesti uz istovremeno povećanje antitijela na COVID-19’

Poznati biljni zdravstveni stručnjak, dr. T. Colin Campbell kaže da bi prelazak na dijetu utemeljenu na biljnoj hrani mogao ‘proizvesti brže, sigurnije,sveobuhvatnije dugoročno rješenje za suočavanje sa virusnim bolestima poput COVID-19’.

Plodni zagovornik prehrane bazirane na biljkama – i autor Kineske studije -dao je komentare u nedavnom članku pod naslovom ‘Može li naša prehranaporaziti COVID-19?’ u izdanju T. Colin Campbell Centra za prehrambene studije.

Prehrambeni faktori rizika

U njemu, dr. Campbell se osvrnuo na istraživanje koje je prethodno radio usklopu Kineskog projekta, u kojem je sa svojim timom istraživao virushepatitis B (HBV)

“Prikupili smo podatke o raspostranjenosti ljudi koji imaju antitijela i antigene,višestruke stope smrtnosti od bolesti i mnoge druge prehrambene faktorerizika”, napisao je. “Oslanjajući se samo na statistički značajne nalaze,prevalencija HBV antitijela bila je visoko povezana sa konzumiranjem povrća,dijetalnih vlakana i biljnih bjelančevina. Ukratko, veća potrošnja biljne hranebila je povezana s više antitijela.”

Dodao je da, iako svaki virus stvara svoje jedinstvene simptome, dijele inešto zajedničko – ‘napadaju domaćine poput nas, a naš imunološki sistemkoji se prilagođava svakom soju virusa, postavlja odbranu, najčešćestvaranjem antitijela za svaki soj virusa ‘.

Prehrana i imunološki odgovor

Kako je COVID-19 također virusna bolest, pita se, je li moguće da bi nam ta ista prehrana mogla pomoći u poboljšanju imunološkog odgovora? Dr.Campbell je napisao: “U našem istraživanju smo također otkrili da su ljudi koji konzumiraju više životinjskih proteina imali manje antitijela, čak i kod onih koji konzumiraju vrlo malu količinu životinjskog proteina.”

Ono što doktor Campbell opisuje kao “dosljedna međuigra ishrane, aktivnosti virusa i bolesti” trebalo bi teoretski da se primjenjuje na COVID-19, rekao je,a “prelazak na prehranu s hranom na biljnoj osnovi trebalo bi umanjiti ozbiljnost simptoma bolesti uz istovremeno povećanje antitijela na COVID-19,efekat win-win ‘.

Štoviše, ovaj bi učinak mogao “početi za nekoliko dana”, piše on, što bieventualno moglo pružiti “dovoljno vremena osobama koje još nisu zaraženeCOVID-19 da ojačaju svoj imunitet”.

‘Brže, sigurnije, sveobuhvatnije dugoročno rješenje’

“Iako nema izravnih dokaza, uvjeren sam da bi ova prehrambena strategija mogla proizvesti brže, sigurnije, sveobuhvatnije dugoročno rješenje za suočavanje sa virusnim bolestima poput COVID-19”, napisao je dr. Campbell.

“Da su to svi radili, možda nam ne bi trebale maske, izbjegavanje fizičkog kontakta i čekanje novih lijekova s nepredvidivim nuspojavama i vakcina koje će, u najboljem slučaju, biti samo djelimično učinkovite za nove viruse…

“Već imamo snažne znanstvene dokaze da ova dijeta učinkovito smanjuje komorbiditete povezane s teškim slučajevima COVID-19. Sa svakom novom epidemijom, želimo li zaista pričekati godinu dana ili više kako bismo razvili liječenje lijekovima i vakcinama neizvjesne djelotvornosti?”

Preventivna uloga

Doktor Campbell nije sam u uvjerenju da bi cjelovita prehrana na biljnoj osnovi mogla pomoći u borbi protiv COVID-19. Doktor Michael Greger, koji ima pozadinu u zaraznim bolestima, rekao je za ‘Plant Based News’ u ekskluzivnom intervjuu kako prehrana na bazi biljaka može igrati preventivnu ulogu.

Međunarodno priznati govornik o prehrani, sigurnosti hrane i problemima javnog zdravlja, dr. Greger autor je knjige “Ptičja gripa: Virus naše vlastite mržnje” koja se bavi zaraznim bolestima i ulogom ljudi u njima – kao i kako se sami možemo zaštititi.

Njegova najnovija knjiga, ‘Kako preživjeti pandemiju’ posmatra patogene koji uzrokuju pandemije i kako se s njima suočiti – i ulogu pčelarstva u riziku odbudućih pandemija.

Prehrana na biljnoj osnovi i koronavirus

“Hipertenzija, visok krvni pritisak, gojaznost, srčane bolesti, dijabetes tipa 2.To su bolesti koja su dramatično niže među onima koji jedu zdravu, cjelovituhranu, biljnu hranu.”

Preuzeto sa: Link
Prevela: N.S

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

14 − five =