Vegan/ka zbog okoliša

Farmski uzgoj životinja ima jednu od centralnih uloga u sveukupnoj ekološkoj katastrofi našeg planeta, odmah nakon industrijskog sektora.

Stočarstvo je jedan od vodećih uzročnika najozbiljnijih ekoloških problema (kao što su klimatske promjene,krčenje šuma,nastanak okeanskih “mrtvih zona”, degradacije tla,nestanka biodiverziteta,zagađenja zraka i voda, staklenički gasovi i sl.)

UN-ova organizacija FAO nije uključila sve doprinosnike a već i 2006, stočna industrija bila je deklarisana kao jedna od najvećih prijetnji planeti Zemlji. (LINK)
Danas se procjenjuje da moderna stočna industrija zauzima i do 50% zemljišta planete Zemlje, dok su mnogobrojne recenzirane studije potvrdile da ista industrija prelazi i preko 51% svih globalnih stakleničkih gasova, što je više nego sav transportni sektor zajedno.

Npr. najnovije Oksfordske studije (2018)(koje su proglašene najopsežnijim i sveobuhvatnijim studijama urađenim ikada, o tome kako utiče životinjska industrija na okoliš), jasno daju zaključak da je najbolji način na koji jedna osoba može pomoći planeti Zemlji je da se hrani veganskom prehranom. Čak i više nego da koristi auto,avione,plastiku i sl.

Iako je ovo često skriveno kod mnogih organizacija koje se bave okolišem jer spominjanje ovoga je udar na profit i kapitalizam, veoma često nešto što donatori koji finansiraju te organizacije zahtjevaju da se ne govori o tome.

Jeste li znali da se za proizvodnju 1kg mesa, potroši oko 15000 litara vode te da je potrebno oko 16kg bilja za proizvodnju 1kg mesa (iz razloga što životinje koje se koriste za prehranu konzumiraju ogromne količine vode i biljne hrane).

Stočarstvo proizvodi oko 13 milijardi tona otpada godišnje. U većim zapadnim zemljama 80% proizvedenih žitarica koristi se za prehranu životinja na farmama. 80% ribljih vrsta u ovom trenutku je izlovljeno do održive granice ili preko nje te nepovratno izumiru.

Sve ovo je nepotrebno. Čak je i UN-ov IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change / Međuvladin Panel o Klimatskim Promjenama) izvještaj potvrdio da je najbolji način kako možemo pomoći planeti Zemlji, prelazak na vegansku (potpunu biljnu) prehranu.