Svjetski šampion Novak Đoković otkrio šta jede u jednom danu

U nedavnom je intervjuu teniski as broj jedan razgovarao o tome kako je odbio jesti životinjske proizvode

Fotografija Novaka Đokovića: Carine06

Teniski as Novak Đoković otkrio je što jede u jednom danu u nedavnom intervjuu s Grahamom Bensingerom.

Igrač broj jedan govorio je o tome kako ga je frustrirala njegova karijera u 2007. godini. Bio je na trećem mjestu u svijetu i ništa što je pokušao – uključujući različite vježbe i operaciju nosa – nije pomoglo u podizanju njegove igre na viši nivo ili liječenju njegovih respiratornih problema koje opisuje kao “alergije” ili ‘blaga verzija astme’ koja bi ga najozbiljnije mučila kad je na terenu.

Đoković kaže da je osjetio olakšanje kada je započeo rad s dr. Igorom Cetojevićem i prilagodio način prehrane – prvo uklanjajući mlijeko i mliječne proizvode, gluten i rafinirani šećer. Tokom sljedećih nekoliko godina uklonio je sve životinjske proizvode i sada se njegova ishrana potpuno temelji na biljkama.

Dnevna prehrana na bazi biljaka:

Sportaš je otkrio da nakon buđenja pije toplu vodu s limunom, a zatim i sok od celera. Nakon toga ima zeleni smoothie prepun algi i različitog voća. Đoković je dodao da u ovom trenutku uzima i suplemente dodataka prehrani, za koje kaže da mu omogućavaju “mentalnu jasnoću”.

Dodao je: “Jedem puno voća tokom prvog dijela dana i salate. Ne volim jesti hranu koja bi mi dala uzela mnogo energije za probavu, posebno tokom prvog dijela dana, jer to je ono kad trebam najviše energije za moj trening.

“Dakle, stvari držim prilično lagano i uz sve to dodajem zrna poput kvinoje, prosa i divlje riže. Slatki krompir i normalan krompir, kuhan na pari ili kuhani u vodi.”

Đoković je mnogo puta govorio o svojoj biljnoj prehrani, pripisujući mu brže vrijeme oporavka na konferenciji nakon meča tokom Wimbledona 2019. (u kojoj je pobijedio Rogera Federera u finalu s pet setova)

Također je raspravljao zašto se ne naziva veganom, rekavši: “Ne volim etikete, da budem iskren. Jedem biljnu hranu već nekoliko godina”, rekao je. “Ali zbog pogrešnih interpretacija naziva i zlouporabe naziva, jednostavno ne volim takav naziv.

“Jedem hranu na bazi biljaka i mislim da je to jedan od razloga zašto se dobro oporavljam. Nemam više alergije koje sam imao. A i sviđa mi se takva ishrana.”

Izvor: link
Prevela: M.P

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

7 + fifteen =