Serviranja 6 – 8
SASTOJCI:
1 žlica mljevenog sjemena lana
3 žlice vode
2 zrele banane
1½ šolje nezaslađenog biljnog mlijeka
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
2 šolje cjelovitih ovsenih pahuljica (gf po želji)
2 kašike mljevenog cimeta
1 žličica praška za pecivo
½ kašike soli
⅓ šolje oraha, grubo nasjeckanog
1/2 šolje smrznutih kupina
Neobvezni dodaci:
• nezaslađeni jogurt na biljnoj bazi (dm bio)
• puter od orašastih plodova
• javorov sirup
• svježe voće
UPUTSTVA:
Zagrijte rernu na 180 ° c. u veliku posudu dodajte sjeme lana i vodu. pomiješajte i ostavite oko 5 minuta da stvori laneno jaje. posudu za pečenje dimenzija 23 x 31 cm lagano podmažite s malo ulja. vraćajući se u zdjelu, dodajte banane i gnječite u pire. zatim dodajte mlijeko i vaniliju i promiješajte da se sjedini. u istu posudu dodajte svu zob, cimet, prašak za pecivo, sol i pecans i miješajte dok se ne sjedine. pažljivo dodajte kupine. smjesu izlijte u tepsiju i ravnomjerno rasporedite. ako želite, možete ukrasiti vrh s nekoliko dodatnih kupina. zatim pecite u zagrijanoj pećnici 35 – 40 minuta, ili dok na vrhu ne postane čvrsto i lagano zlatno. prelijte dodatnim voćem i poslužite s jogurtom i ostalim željenim dodacima poput maslaca od orašastih plodova i javorovog sirupa.
Bilješke:
* varijacije: umjesto oraha, možete koristiti i druge orašaste plodove poput badema ili sjemenki, poput sjemenki bundeve.
** nutricionistički savjet: pokušajte koristiti jogurt / mlijeko na biljnoj bazi koje je obogaćeno kalcijem (nudi približno 120 mg kalcija na 100 ml porcije).
skladištenje: najbolje ako se odmah jede. pečena zobena kaša može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3 dana i u zamrzivaču do 2 mjeseca.