SASTOJCI:
Salata
2 šolje starog integralnog hljeba, isječenog na kockice
2 kašičice maslinovog ulja
1/4 kašičice crnog bibera
1/4 kašičice morske soli
2 šolje muškatne tikve, isječene na kockice
2 šolje nasjeckane salate
1 šoljanasjeckane rukole
1 šolja bijelog graha, ocijeđenog i ispranog ako je iz konzerve
1/4 šolje sjemenki tikve ili suncokreta (idealno tostirane)
Dodaci
1/3 šolje izmrvljenog veganskog feta sira (Green Via)
Umak
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika balzamika
2 kašičice javorovog sirupa (ili agave sirupa)
1/4 kašičice crnog bibera
1/4 kašičice morske soli
UPUTSTVA:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Kocke hljeba prelijte maslinovim uljem, crnim biberom i morskom soli. Rasporedite u jedan sloj na plehu i pecite 12 do 14 minuta.
Naspite vode na dno velike šerpe. Kad voda prokuha, skuhajte kockice muškatne tikve na pari dok tikva ne omekša, ali ne i postane kašasta, 10 do 14 minuta. (Alternativno, može se ispeći u već vrućoj rerni 20-25 minuta)
U velikoj posudi pomiješajte nasjeckanu salatu, rukolu, bijeli grah, sjemenke, tostirani hljeb i muškatnu tikvu. U maloj teglici s poklopcem kombinirajte sastojke za umak; dobro promućkajte. Prelijte preko salate, pa pomiješajte dok se sve dobro ne sjedini. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.