Serviranja 3-4
SASTOJCI:
4 kriške integralnog hljeba, tostirani (bezglutenski po želji)
1,5 šolje skuhanog slanutka
1/4 šolje veganske majoneze* (komercijalne ili domaće – recept na kraju)
1/2 paprike, sitno sjeckane
1/4 luka, sitno sjeckanog
1/4 šolje kiselog krastavca, sitno nasjeckanog
1/4 šolje prženih sjemenki suncokreta
Šaka rukole ili druge najdraže salate, grubo sjeckane
So i biber po želji
Dodaci
1 kašika senfa
Sok od limuna po ukusu
UPUTSTVA:
Operite leblebije iz konzerve ili tegle. U velikoj posudi izgnječite slanutak gnječilicom za krompir ili viljuškom dok smjesa ne postane glatka (možete ostaviti par komada).
Dodajte kisele krastavice, papriku, sjemenke suncokreta, luk, vegansku majonezu, začine i dodatke pa promiješajte da se sjedini.
Poslužite na tostiranom hljebu i rukoli/zelenoj salati, (ili u wrapu ili sa krekerima i na salati).
Napomene:
* Ako se kuha od suhih leblebija, radi se o 1 šolji suhih leblebija. Ako koristite leblebije iz konzerve, ovo je količina u konzervi od 500 g. Ako koristite leblebije iz konzerve, prvo ih isperite. Leblebije u konzervi sadrži puno soli, pa probajte i dodajte sol na kraju u željenoj količini.
** Ako nemate ili ne volite vegansku majonezu, možete ga zamijeniti tahinijem.
Ubrzajte: Upotreba slanutka u konzervi ubrzava proces.
Skladištenje: Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do dva dana.
Veganska majoneza
Sastojci:
1 šoljica indijskih oraščića (namočenih u vodi)
½ šolje vode
Sok ½ limuna
1 kašičica javorovog sirupa
1-2 kašičice himalajske soli
1 kašičica kurkume
Nasjeckani vlasac (količina po želji)
Upustva:
Namočiti indijski orah u vodi najmanje tri sata (idealno preko noći). Ocijediti indijski orah i stavite u blender. Dodajte vodu, sol, sok od limuna, javorov sirup i kurkumu. Miksajte dok ne dobijete kremastu strukturu (oko 3-4 minute). Po potrebi dodajte vodu i dodatno začinite majonezu po želji. Prebacite majonezu u zdjelu i dodajte nasjeckani vlasac i promiješajte.