Serviranja 4
SASTOJCI
1 kašika (15 ml) biljnog ulja
4 režnja bijelog luka, nasjeckan
1 luk, nasjeckan
1 kocka povrtnog temeljca
1 kašičica (5 g) talijanske mješavine začina (ili sušeni origano i bosiljak)
Pola kašičice pahuljica crvene čili paprike (opcionalno)
3 šolje (300 g) suhe tjestenine (opcionalno bezglutenske)
3 šolje (750 ml) umaka za tjesteninu (Podravka ili dm bio)
2 šolje (300 g) cherry paradajza, prepolovljene
1½ (300 g) kuhane smeđe leće, ocijeđene i isprane
½ šolje maslina (50 g), narezane ili nasjeckane
⅓ šolje (25 g) paradajza sušenog na suncu
2 šolje (60 g) svježeg špinata
Dodaci
Svježi bosiljak, tanko narezan
UPUTSTVA:
Prvo skuhati zelenu leću prema uputama na kesi u velikoj šerpi (ukoliko ne možete kupiti skuhanu). Izvaditi iz šerpe.
Zatim, u toj šerpi na srednje jakoj vatri 2-3 minuta kuhajte ulje, bijeli luk, luk, kocku povrtnog temeljca i začine. Dodajte malo vode po potrebi da se posuda deglazira.