Serviranja 4
SASTOJCI:
Za krompir:
6 srednjih bijelih krompira (1 kg), nasjeckanih na komade veličine zalogaja
1 kašika biljnog ulja
1 kašičica luka u prahu,
1 kašičica slatke paprika,
½ kašičice sušenog đumbira,
¼ kašičice soli,
¼ kašičice mljevenog crnog bibera
“Jaje” salata:
1 kašika biljnog ulja
2 komada tvrdog presovanog tofua (500 g)
začini: 1 kašičica soli, ¼ kašičice kurkume, ¼ kašičice mljevenog crnog bibera
120 ml veganske majoneze
1 kašičica curry praha
1 mladi luk
Špinat:
2 kašike biljnog ulja,
4 čehna bijelog luka,
300 g svježeg špinata,
1 kašika soja sosa
1 svježi avokado (proizvoljno) izrezan na četvrtine
UPUTSTVA:
Ugrijati rernu na 200 °c. krompir pomiješati sa uljem i začinima i peći u rerni 40-50 minuta uz miješanje. ugrijati ulje na većoj tavi. tofu izgniječiti rukama i dodati u tavu, te kuhati uz miješanje. zatim dodati sve začine i kuhati još 1-2 minute. presuti u zdjelu i pomiješati sa majonezom i curry-em. nasjeckati sitno zeleno pero mladog luka i pomiješati. Za špinat, zagrijati ulje na tavi, bijeli luk obraditi do zlatne boje, zatim dodati špinat dok ne omekša. Dodati soja sos i kuhati još 1-2 minuta.
Za serviranje, dodati ¼ svakog sastojka jela u zdjelu, uz dodanu ¼ zrelog avokada (proizvoljno).
*Napomena: najbolje je kada se jede odmah nakon kuhanja. Pojedinačne komponente jela se mogu čuvati u frižideru i do 3 dana.